Interviu

Interviu Revista Taifasuri – Oana Ioniță:

1. Care sunt motivele pentru care un părinte ar trebui să-și îndrume copilul spre sala de dans?

Toti parintii isi indruma copiii spre educatie, sport si arta. Fara sa realizam copiii nostrii sunt atrasi de dot ce inseamna activitati fizice. Inca de la 2 ani, observam cu stupoare cat de bine danseaza copii nostrii in fata televizorului sau la un spectacol cu dans. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa le alimentam pasiunile prin educarea eficienta.

Motivatia parintilor ar putea fi: energia pe care care ei o pierd intr-un mod benefic cu alti copii si nu in fata calculatorului sau a blocului, forma fizica, dezvoltarea motrica, urechea muzicala, postura, ritmul si colectivitatea artistica.

2. Cum ajută dansul la dezvoltarea armonioasă a copilului, atât fizică și psihică, precum și din punct de vedere al relaționării sociale?

Exercitiile diverselor stiluri de dans cum ar fi baletul, dansul sportiv, street dance-ul, prin complexitatea lor ajuta la dezvoltarea unor grupe de muschi necesare unui corp sanatos si dinamic.

Placerea de a face dans in coparatie cu exercitiile fizile care se fac la adulti(motivatia psihica de a se tonifia), este considerata a fi in primul rand jocul. Destinderea psihica, dar si logica miscarilor te prinde in vraja si devine molipsitoare, vrei sa inveti mai mult si mai mult, iar apoi apare competivitatea si concursul.

3. Câte tipuri de activități fizice sau dansuri pot face copii la sala ta?

Eu militez ca varsta otima pentru cei mici este de 4 ani la cursul de Balet, apoi Dans Sportiv, Break Dance(Bboy) pentru baieti cu multa energie, Street Dance pentru adolescenti si Arte Martiale pentru protectie. Ca sa acopar toate stilurile si gategoriile de varsta, taata lumea este fericita, chiar si parintii. Suntem singura scoala care militeaza pentru sportul in familie si pentru asta impulsionam adultii sa desfasoara activitati fizice in paralel cu copii lor, in sali separate, iar satisfactia familiei poate fi dubla chiar tripla.

In plus am adaugat orele de canto si actorie, ca totul sa fie complet!

4. Cui îl recomanzi pe fiecare în parte? Ce laturi și abilități dezvoltă?

Opinia mea este ca toate fetitele de 4 ani trebuie sa faca cel putin 1 an de balet, pentru o dezvoltare armonioasa, postura corecta si de multe ori rezolvarea unor probleme corporale cum ar fi coloana sau mersul in interior.

Dansul sportiv in recomand si fetitelor si baietilor, care trebuie sa capete forta in piscari si curaj.

Street Dance—ul este un dans al momentului cautat de foarte multi tineri care se regasesc in aceasta cultura urbana. Este o latura importanta a socializarii tinerilor dansatori.

Krav Maga este un stil de autoaparare, eficient pentru toti parintii care isi doresc din copilul lor nu un bataus, ci un individ inteligent care sa stie cum sa procedezi fizic si psihic in caz de urgenta.

5. Ce cursuri pot urma și părinții?

Abonamentel Family dau posibilitatea parintilor, sa desfasoare activiatati fizice in paralel cu copii lor. Step Aerobic, Tae-Bo, Pilates, Rebound, ABS, Brazilian Butt, Zumba, Dans Sportiv pentru adulti si in curand Tango Argentinian.

6. Câți profesori se ocupă de abonații sălii tale?

Momentan suntem 10 profesori care activam si la sala Dance Planet din Drumul Taberei si la cea din Cocor.

7. Câte minute durează un curs și de câte cursuri, cu aproximație, are nevoie un copil pentru a ajunge la performanță?

Un curs dureaza 50 de min si in functie de datele fizice, calitatile muzicale si mai ales talentul un copil poate evolua spre performanta in 2 ani.

8. Care sunt copiii cei mai conștiincioși?

Balerinele au fost cele care au muncit intotdeauna cel mai mult. Recunosc ca evolutia cea mai grea si munca cea mai mare se da acolo. Eu am deja 4 fetite la Liceu de Coregrafie si le incurajez in lupta lor spre perfectiune.

Cei mai buni copii au fost cei care pe langa talentul lor au avut o sustinere psihica pozitiva din partea parintilor.

9. Fiica ta învață deja să danseze sau este prea mică?

Toti copii stiu deja sa danseze la varsta de 2 ani si 8 muni cat are fetita mea. Eu nu o impulsionez, ci doar ca singurul avantaj il are ca poate sa isi petreaca mai mult timp decat ceilalti copii in sala de dans.

Imi place ca la orele de balet este foarte atenta, le ajuta pe celelalte fetite sa isi aseze salteluta sau sa le indice anumite pozitii…cred ca vrea sa-mi fure meseria!

10. Și dacă tot vorbim de vârstă, de la câți ani pot participa copiii la dansuri?

Copiii incepand cu varsta de 3 ani jumate daca parintele stiu ca copilul are suficienta rabdare si isi doreste cu adevarat sa danseze. Eu recomand inceperea dansului de la 4 ani pana la 80 de ani chiar si atunci cand putem sa traim o copilarie tarzie cu niste ore de balet

ONGfest cu Dance Planet

19 mai, in parcul Tineretului a avut loc ONGfest, eveniment la care au participat elevii scaolii Dance Planet. Momente de balet, dans sportiv, Batuka si Bboy(Break Dance) au smuls aplauze publicului entuziast si rasfatat de soare.

Pentru mine a fost o experienta in ceea ce priveste contactul multor copii pentru prima data cu scena. Unii mai emotionati, unii mai curajosi, primul contact este cu siguranta pentru multi o amintire de neuitat!

Nici eu nu am uitat!

Primul meu spectacol arata asa:

scan0032

Luni 29 aprilie- Ziua Internationala a Dansului

A venit in sfarsit primavara, s-a incalzit afara si pe strada lumea a iesit in maneci scurte si cateva fete in fuste si mai scurte.

La sala ne-am aglumerat si sa nu iesim din barlog cu celulita la vedere si sa capatam si noi un aspect de oameni in forma. Eu mai astept putin momentul de sport intens, pentru ca nici acum nu mi-am revenit dupa ultimul sezon Dansez pentru tine.Toata stima si respectul pentru programul de antrenament care a scos untul din mine si ma ajutat sa capat aspectul fizic pe care mi l-am dorit mereu. Dupa cum am calculat eu nici macar atunci cand eram balerina la Opera, nu s-a organizat musculatura asa de bine pe corpul meu.

Imi este dor de acea perioada, dar si “hibernarea” are scopul ei!

Pentru ca luni sarbatorim impreuna, Europa Fm s-a gandit sa ne faca o propunere si sa dansam cu gratie si distractie pe ritmuri celebre. Pentru mine si pentru elevii mei de la Dance Planet, ziua dansului este in fiecare si si ne bucuram de ea cum stim noi mai bine!

La multi ani dansatorilor, coregrafilor si tuturor celor care iubesc dansul!