O zi la Moscova!


In urma cu cateva luni Catalin Bucuresteanu, unul dintre elevii mei, a castigat o bursa de stidiu la Academia Balshoi.

Impreuna cu familia am hotarat ca este o ocazie extraordinara in viitoarea lui cariera de a se dezvolta intr-un mediu cu o istorie de necontestat.

Ajunsi imediat dupa vacanta de iarna, ne-a intampinat aerul rece al Moscovei, temperatura este putin mai mica decat la noi, dar gerul este necrutator.

Daca veti ajunge in Moscova va recomand taxiurile cu 700 de ruble pana in centru sau trenul cu 500 de ruble daca sunteti singuri. Cea mai proasta alegere este cea pe care am facut-o eu! La iesire un grup de barbati care ma asteptam sa fie taximetristi, agatand violent pasagerii si oferindu-le un pret special. Acesti “impresari” prezinta o harta a tarifurilor catre Moscova, aproape o ofera de nerefuzat daca te grabesti! De la 3200 ruble, oferta pe care am negociat-o la 3000 de ruble

(super afacere, am zis!)

Cand am ajuns la masina “impresarul” a vrut banii inainte, taxiul nu arata a taxi si eram inconjurati de 3 barbati care vorbeau in rusa. Soferul armean nu avea nici cartela de iesire din aeroport, noroc ca a iesit lipit de un autocar. “Romanisme”, am spus!

Ne-am oprit sa isi cumpere tigari, evident a si fumat pe drum cu geamul deschis in timp ce facea slalom printre coloana de masini. In agitatia lui a incercat sa ne vanda si o cartela de telefon, punandu-nu in legatura cu sotia care vorbea engleza.

In zapaceala care a durat aproape o ora, pentru ca aeroportul este la 40 de km distanta de oras, am reusit sa vizitam cu privirea orasul aproape intunecat. Cladiri monumentale, arhitectura grandioasa, bulevarde cu 8 benzi pe sens, si toate cladirile colarate cu lumina, toate bijuteriile peisagistice incununate cu muzica armeanului care ne povestea de zor de parca intelegeam ceva!

Ajunsi la academie, ne-au intampinat colegii lui Catalin, atat de ospitalieri si fericiti ca a venit “a new boy!”

Italieni, japonezi, americani, toti au venit sa studieze si sa lege prietenii.

M-am bucurat ca au acces permanent la salile de balet unde pot intra si la 10 seara sa repete. Totul intr-o singura cladire: scoala, balet, internat, cantina.

O acadelie plina de oameni valorosi care au scris si scriu istorie, directoarea Mariana Le inca din 2005 conduce scola impecabil.

Elevi disciplinati care se inclina cand trece orice profesor pe hol, solitari si ospitalieri, cadrul perfect unde fiecare copil se transforma intr-un adult responsabil si educat.

Catalin face studii de balet acum cu Medvedev, o figura emblematica a baletului mondial, de alfel cel care i-a acordat si bursa in cadrul concursului Ysbc-Sibiu.

Mi-as fi dorit sa raman macar cateva zile in plus, sa prind un spectacol la Teatrul Balshoi, din pacate m-am multumit doar cu suveniruri si poze.

Pentru o calatorie de succes recomand sa va descarcati inca de la plecare aplicatii si harti, pentru ca la Metrou desi arata ca un muzeu fiecare statie cu candelabre imense, tot este scria in rusa. Chiar daca multi rusi nu stiu engleza sunt bucurosi sa te ajute si nu uitati ca este o tara comunista unde regulile sunt sfinte…mai putin pentru soferii armeni.

Va recomand cu drag Moscova ca destinatie turistica, este un loc unic pe care trebuie sa-l vezi macar o data in viata!

Author: Oana Daniela Ionita

Eu despre mine...mai bine va las pe voi sa va spuneti parerea, buna sau rea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *