Interviu- Revista “Unica”

În contextul noii emisiuni tv “Uite cine dansează”, ne-am reamintit de bebelușa Oana Ioniță, una dintre fetele de la “Cronica Cârcotașilor” care ne încântau cu momente de dans, probabil prima emisiune care a adus dansatori profesioniști într-un show de pe micul ecran. Un bun prilej să o întrebăm pe Oana ce experiențe a avut ea legat de dans și care sunt proiectele în care este implicată acum.

Povestește-ne mai întâi despre tine – cum ai descoperit dansul, ce cursuri ai făcut și ce însemnătate a avut și are dansul în viața ta.

Am început la 4 ani, când o vecină de bloc, Mădălina, se tot lăuda cu tot felul de mișcări captivante, care pe mine m-au fascinat. În Ploiești, Palatul Copiiilor era singura instituție care avea pe atunci astfel de cursuri. Profesoara mea, doamna Eftimie, i-a recomandat mamei Liceul de Coregrafie din București și astfel, de la 10 la 18 ani am făcut naveta Ploiești-București. Marele avantaj era că tata era mecanic de locomotivă și de multe ori eram privilegiată să văd drumul din cabina mecanicilor și sala motoarelor.

 

Părinții au făcut mari sacrificii să mă țină la internat și, după ce am reușit să iau cam toate bolile care se pot face în colectivitate și să slăbesc câteva kilograme bune, mama s-a hotărât să se mute la București, ca să mă ajute. Au fost niște anii foarte grei, dar extrem de frumoși!

Care e cea mai frumoasă amintire a ta legată de dans?

 

Experiența de la Opera Română este unică – o lume ireală din care m-am trezit atunci când m-am angajat în televiziune. O lume feerică, în care și aerul pe care îl respirai era plin de cultură și de frumos! Nu pot să uit cât de intense erau cele patru acte din Lacul Lebedelor, care mă epuizau la maximum și care erau mereu o provocare.

De mai mulți ani, ai deschis Dance Planet – unul dintre cele mai cunoscute cluburi de dans pentru copii. Poți să faci o estimare a numărului de elevi ai școlii tale de dans?

Copiii vin și pleacă; sunt în schimb un număr de 100 de copii care merg spre performanță în domeniul baletului, dansului contemporan, break dance-ului sau street dance-ului. Chiar și la gimnastică ritmică avem niște elevi foarte buni. Cei mai mulți vin să se formeze, să-și îmbunătățească postura, să-și consume energia sau împinși de părinți, ca să nu mai stea cu ochii în tabletă. Cei mai mulți leagă prietenii frumoase și formează un colectiv care mai târziu se sprijină în concursuri.

scoala de dans

De ce este dansul util în dezvoltarea unui copil? Ce anume învață el dansând?

În primul rând, devine un copil mult mai sociabil, câștigă încredere în el, iar cu ajutorul dansului comunicarea nonverbală la copii devine un factor esențial. Ei se pot exprima prin gesturi mai clare, mai concludente, cunoscându-și mai bine corpul și având un control mult mai mare. Dincolo de acest aspect, sistemele muscular, cardiovascular și nervos se îmbunătățesc, astfel copilul devine mai dinamic și mai sănătos.

De la ce vârstă pot fi primiți copiii la cursuri de dans? Îți amintești care a fost cel mai tânăr client al tău? Dar cel mai în vârstă?

Sunt copii și de 3 ani care reușesc să se concentreze și să răspundă tuturor cerințelor profesorilor, dar sunt și adolescenți care, din cauza sedentarismului, nu se pot coordona sau chiar au mușchii atrofiați. Contează ca un copil să facă mișcare, indiferent că e sport sau dans, dar esențial este să se regăsească în stilul ales nu părintele, ci copilul!

Există niște condiții anume pe care trebuie să le îndeplinească – îi testați cumva înainte de a-i accepta?

Părintele trebuie să-i urmărească acasă anumite deprinderi, legate de dansul sau cântatul în fața televizorului. Dacă nu știm ce fel de cursuri i s-ar potrivi, o luăm pe încercate. Fetele ar trebui obligatoriu să facă un an de balet sau de gimnastică, băieții – dans sportiv sau break dance, asta dacă nu se numără printre cei care își doresc să facă balet. Sunt unii atât de buni, că ajung bursieri în străinătate. Băieții sunt foarte căutați la noi, mai ales că există o preconcepție a părinților și, în loc să avem bărbați eleganți și stilați, care știu să conducă o femeie pe ringul de dans, avem în schimb o țară de fotbaliști! Dar mai avem timp să ne schimbăm!

ora de balet

Ce stiluri de dans se învață și cui se potrivesc ele? Care sunt cele mai căutate cursuri în prezent?

Baletul este cel mai căutat stil pentru fetițe, la fel și gimnastica ritmică. Dansul sportiv, street dance-ul, step-ul este căutat și de băieți, și e fete în egală măsură, iar break-dance-ul este un stil cu precădere pentru băieții năzdrăvani.

Au mai apărut stiluri noi de dans în ultimii ani? Poți să ne dai câteva detalii?

Din punctul de vedere al noutăților stilurilor de dans, suntem mult în urma culturii occidentale, unde se dansează jazz, step, se cântă și se dansează în același timp (musical), dar suntem printre fruntașii Europei la balet.  Acum tot ce se mai inventează ține doar de tehnici extrem de complexe de etalare a virtuozității corporale și tocmai de aceea la multe concursuri internaționale se mizează foarte mult pe combinații între gimnastica acrobatică, balet și dans contemporan.

Spune-ne câte ceva despre proiectele tale noi.

Acum este o perioadă extrem de plină de concursuri naționale și internaționale de balet pentru copii. Mă bucur că am reușit, în 5 ani de când m-am dedicat complet școlii mele, să remarc că am ajuns cea mai bună școală din România la atât de multe stiluri. Suntem singura școală care reușește să adune sub un singur acoperiș dansul, muzica și actoria și suntem și cei mai premiați.

Este o performanță care se menține cu multe sacrificii și nopți nedormite pentru coregrafierea momentelor perfecte, copiii au mereu ceva nou de învățat. În următoarele luni plec să reprezint România la cele mai importante concursuri ala Europei: Viena (Vibe), Lecce (Domenico Modugno), Offenburg (Dance World Cup), Croația (ESDU – Dance Star), Roma (RDC), alături de niște copii foarte talentați și muncitori.

Să ne țineți pumnii, ca să ne întoarcem acasă cu rezultate bune și să-i facem pe românii din străinătate și pe cei de-acasă mândri că sunt români.

https://www.unica.ro/fosta-bebelusa-oana-ionita-preda-balet-copiilor-si-are-succes-international-192863

 

Interviu “www.DCnews.ro” cu Oana Ionita

https://www.dcnews.ro/oana-ioni-a-despre-secretele-unei-balerine-nu-pot-men-ine-un-program-constant_604510.html

Lucrează cu mulți copii la școala ei de dans, “Dance Planet”, este și mămica unui băiețel și a unei fetițe talentate, care îi călcă pe urme și reușește să îmbine cu succes job-ul cu viața de familie. Are acasă un real ajutor, atât pe mama ei, cât și pe soțul său, tenorul Florin Butnaru, care se ocupă cu succes de educația celor doi copii. Despre secretele și sacrificiile unei balerine de succes, dar și despre familie, într-un interviu cu Oana Ioniță, pentru DC News!

(oar_w460)

– Care sunt secretele unei balerine? Cum se menține ea în formă și câte sacrificii trebuie să facă?

Secretul condiției fizice impecabile al unei balerine ține de programul intensiv de studiu. Încă de la vârsta de 4 și cel târziu 9 ani când o balerină începe programul de pregătire, exercițiile susținute obligă corpul la rigoare, astfel o balerină are un corp perfect suplu. De aceea chiar și la 30-50 de ani sunt oameni care vor să practice balet pentru postură și antrenament în locul programelor de la sala de fitness.

– Cum arată acum meniul tău, ai un program alimentar strict? 

Acum, după doi copii, și activitatea birocratică foarte intensă din păcate nu pot să-mi mențin un program alimentar constant. Sincer, nici înainte nu puteam, dar dansam mai mult și balanța se reechilibra.

– De la ce reguli nu se abate niciodată o dansatoare profesionistă?

Dacă vorbim de dans acolo e mai multă libertate, dacă vorbim de baletul clasic totul ține de aspect și de pregătire. Nu îți permiți să ieși pe scenă ca un mic elefant și nici să “cazi din poante”. Antrenamentul trebuie să fie zilnic și un regim de viață echilibrat.

(oar_w460)

(oar_w460)

– Ai ajuns acolo unde ți-ai propus. Câți ani de muncă și antrenamente ai în spate?

După ce am reușit să obțin certificatul de atestare Cid-Unesco pentru școala mea, Dance Planet, și pentru mine, îmi doresc o atestare națională a școlilor private de dans. În țară ne lovim de multă birocrație.

Reușitele pe plan profesional ale balerinei și dansatoarei Oana Ioniță au fost încununate de 18 ani de studiu clasic și 10 ani de studiu al diferitelor stiluri de dans: sportiv, street dance, contemporan, jazz, folcloric etc. În urma realizărilor pe plan național și internațional am fost contactată de consiliul Unesco pentru a deveni membră. În momentul de față lucrăm la deschiderea unei filiale în București pentru a dezvolta sistemul de învățământ și de a dezvolta o structură în lumea dansului și la noi în România.

– Te-ai gândit vreodată să renunți după vreo accidentare mai gravă sau când ai dat de greu?

Niciodată, în perioadă aceea îmi doream doar să mă întorc mai repede în sală sau pe scenă. Nu puteam să concep viață mea fară mișcare!

– Știu că muncești aproape non stop și nu prea ai timp de vacanță! Ce program ai cu copiii tăi vara asta?

Ca în fiecare an, 5 zile la mare sunt obligatorii în familie, mi-aș dori ca anul viitor să plănuim 5 zile la Disneyland. Eu și Florin, soțul meu, vom pleca într-un City Break la Londra, să vedem câteva musical-uri, ca acum doi ani. Este printre puținele lucruri pe care mai avem timp să le facem pentru că la noi activitatea este continuă.

(oar_w460)

(oar_w460)

– Cum reușești să te împaci cu succes între job și copii?

Mă ajută foarte mult mama mea și soțul meu, Florin. Altfel nu aș fi reușit să mă implic atât de mult în tot ce înseamnă proiectul Dance Planet.